24 Νοεμβρίου 2011

Αποχωρισμός απο...τί;

Έρχεται η στιγμή στην ζωή μας, όσο και να το αποφεύγουμε και να πιστεύουμε οτι έχουμε εφοδιαστεί κατάλληλα ώστε να μην μας συμβεί, να αποχωριστούμε...Να αποχωριστούμε απο ένα αγαπημένο πρόσωπο, μία αγαπημένη κατάσταση, ή ο,τιδήποτε άλλο πολύτιμο για εμάς. Τί είναι όμως αυτό που επιβάλλει αυτόν τον αποχωρισμό; Και εννοώ, οτι, εαν κάτι είναι αγαπημένο και πολύτιμο σε εμάς, γιατί να το αποχωριστούμε; Τί μπορεί να είναι πιο σημαντικό απο την αγάπη που νοιώθουμε, ώστε να πάρουμε την απόφαση να το αφήσουμε να χαθεί απο τη ζωή μας;

Ένας αποχωρισμός μπορεί να οφείλεται όχι σε δική μας απόφαση αποχωρισμού, αλλα στην απόφαση κάποιου άλλου να βγει απο τη ζωή μας. Μπορεί εγώ να μην εγκαταλείπω και να εμμένω στην απόφασή μου να υπερασπιστώ την παρουσία σου στην ζωή μου, αλλα εσύ μπορεί να ΘΕΛΕΙΣ να εγκαταλείψεις. Για διάφορους λόγους: μπορεί να μην με αγαπάς, (δεν πιστεύω στην φράση ''να μην με αγαπάς πια..'', εαν αγαπάς αληθινά κάποιον, τον αγαπάς για πάντα) να μην με αγάπησες άρα ποτέ, μπορεί πάλι να με αγαπάς, αλλα να επιλέγεις να διώξεις την αγάπη αυτή απο τη ζωή σου, γιατί δεν αντέχεις τον αγώνα που αυτή συνεπάγεται. Και είναι ανθρώπινο αυτό και δεν πρέπει να γεννά κακία η αδυναμία αυτή του άλλου να συμμετέχει στον κοινό αγώνα του ''εμείς''. Και σε καμία περίπτωση η αδυναμία αυτή δεν σημαίνει οτι ο άλλος είναι λιγότερο δοτικός και άξιος αγάπης απο εμένα..! Σε καμία περίπτωση...! Σημαίνει απλά οτι την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, και με τις δεδομένες συνθήκες, δεν έχει αποθέματα για περαιτέρω προσπάθεια. Πολλές φορές πάλι ο αποχωρισμός επιβάλλεται απο εξωτερικές καταστάσεις και πιέσεις που μας αναγκάζουν να ιεραρχήσουμε προτεραιότητες και να πάρουμε σκληρές αποφάσεις.

Τί σημαίνει όμως ακριβώς ''αποχωρισμός''; Χωρίζω κάτι απο κάτι άλλο, διασπώ την ενότητά του, απο ένα κομμάτι ενιαίο, ασκώ δύναμη ώστε να το μετατρέψω σε δυο κομμάτια που δεν είναι πλέον σε καμία επαφή μεταξύ τους, ούτε άπτονται το ένα του άλλου. Μία τέτοια όμως διαδικασία ΔΕΝ μπορεί να συμβεί, όταν μιλάμε με όρους Αγάπης. Δεν μιλώ για την πρωταρχική ερωτική έλξη, η οποία έρχεται και φεύγει αλλάζοντας απλώς πρόσωπα. Εκεί, η ρευστότητα είναι τέτοια, που ο αποχωρισμός και είναι εφικτός και συμβαίνει αργά ή γρήγορα, εαν δεν εξελιχθεί σε κάτι άλλο. Μιλώ για την Αγάπη στην καθαρή της μορφή, την ενσυνείδητη, όπου υπάρχει ξεκάθαρη επιλογή μου να εμβαθύνω στην ουσία του αγαπημένου μου προσώπου ή κατάστασης και να αναλάβω Ευθύνη. Εκεί δεν μπορεί να υπάρξει απο-χωρισμός, γιατί Αγαπώ κάτι σημαίνει οτι το περιλαμβάνω, το περιέχω και περιέχομαι μέσα σε αυτό, είναι κομμάτι δεμένο και αδιαίρετο αυτού που είμαι σήμερα, και δεν μπορώ να το ξεκολλήσω απο τον υπόλοιπο εαυτό μου, γιατί δεν υπάρχουν πουθενά εμφανείς ραφές αυτής της ένωσης,  δεν υπάρχει αρχή και τέλος, δεν μπορεί να εντοπίσει κανείς το σημείο στο οποίο τελείωνει ο ένας και αρχίζει ο άλλος..

Στην σφαίρα λοιπόν της Αγάπης δεν μπορεί να υφίσταται αποχωρισμός, γιατί το αντικείμενο της Αγάπης μας είναι μέρος αυτού που είμαστε σήμερα. Αν τυχόν επιχειρήσουμε να το ''ξεκολλήσουμε'' απο πάνω μας, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να πετάξουμε χωρίς διάκριση τον ίδιο μας τον εαυτό στα σκουπίδια. Και μπορεί, μετά απο αυτή την προσπάθεια, να μην έχουμε καν πετάξει τα ψήγματα της Αγάπης που θέλαμε αρχικά να πετάξουμε, και να  βρεθούμε κομματιασμένοι και με την Αγάπη που μας ''τυραννάει'' πάντα παρούσα. Για τον άνθρωπο λοιπόν που αληθινά αγαπάει, καλώς ή κακώς αποχωρισμός ΔΕΝ υπάρχει. Ακριβώς επειδή η Αγάπη δεν μετριέται με τα ανθρώπινα, δεν έχει αρχή και τέλος, δεν την ορίζει ο χρόνος και η απόσταση. Γι'αυτό και ποτέ μου δεν πίστευα στην λέξη ΑΝΤΙΟ. Ποτέ δεν πίστευα και ποτέ δεν θα πιστέψω. Ακόμη κι αν αναγκαστούμε να το πούμε κάποια στιγμή για να ανακουφίσουμε τον άλλο που μπορεί να το ζητάει επίμονα, να έχει ανάγκη να βάλει την τελεία του, ο αποχωρισμός στην Αγάπη είναι ανέφικτος. Και το αποδεικνύει η συνεχής αίσθηση της παρουσίας των αγαπημένων μας μέσα μας, όσο απόντες και να είναι απο τη ζωή μας.

Σ.

12 σχόλια:

  1. Ψυχή μου καλή, τί όμορφα τα λές!
    Συνέχισε...με αγάπη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι τόσο ζεστά τα λόγια σου, σε ευχαριστώ πολύ για αυτή την όμορφη ''δόση ζεστασιάς''...! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι υπεροχα λογια αγγιζουν τη ψυχη καθε ανθρωπου .Δυστυχως κι εγω νιωθω μεγαλη αποριψη απο τη συντροφο μου χωρις λογο ισως την αγαπησα παραπανω αποοσο επρεπε και το λαθος ηταν οτι της το εδειχνα καθε ωρα και στιγμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατι τετοιο της εχω γραψει σε πολλα γραμματα τα οποια δεν της τα εδωσα ποτε. Το δομησες πολυ ομορφα. Σε ευχαριστω για αυτα τα υπεροχα λογια. Να ξερετε η μαγκια ειναι να ''ξεπερνας'' καποιον μεσα απο την αναλυση καταστασεων και οχι του εγωισμου και του μισους. Να θυμαστε οτι μπορει να ζητησατε πιο πολλα απο οτι μπορουσε να δωσει αυτος ο ανθρωπος. Μονο ετσι σε μια επομενη σχεση θα ειστε πιο σοφοι και δεν θα πληρωσει ο επομενος τα σπασμενα της προηγουμενης σχεσης. Και πανω απο ολα αγαπατε τον ευατο σας! Να ειστε πρωτα εσεις καλα. Αν δεν ειστε εσεις καλα δεν μπορουν να ειναι και οι αλλοι. Δεν μπορειτε να δωσετε.
    Βαρουλα αληθεια λυπαμαι που εγιναν τα πραγματα ετσι και εφυγες. Δεν μπορω να σε βγαλω απο τη ζωη μου. Σε αγαπω αληθινα. Σε ευχαριστω που με αγαπησες ετσι και που με πληγωσες αλλο τοσο και ειδα τον ευατο μου.. Ελπιζω να κοιταξεις και συ τον ευατο σου καποια στιγμη γιατι ετσι παντα θα φευγεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα μοιάζουν εντελώς διαφορετικά από απόσταση , χρονική και τοπική..
      Καλό είναι να μάθουμε να περιμένουμε αυτή την απόσταση να έρθει , ώστε να καθαρίσουν μπροστά στα μάτια μας οι καταστάσεις του παρελθόντος... :-)

      Διαγραφή
  5. Σίγουρα το να κοιτάς το δάσος αντί του δεντρου ειναι καλύτερα!!! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ...το ασχημο ειναι που σε κλεβουν και τα παρουσαιζουν σαν δικα τους ..οπως εδω ..... https://www.facebook.com/sword1966?fref=ts ....η κακια των ανθρωπων δυστυχως δεν εχει ορια ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Κατερίνα που με ειδοποίησες..
      Δεν με ενοχλεί η αναδημοσίευση , αρκεί να αναφέρεται ποιος έχει γράψει αυτό που αναδημοσιέυεται και φυσικά να ζητείται μία άδεια πρώτα, έστω και για λόγους ευγενείας... Δεν έχω λόγο να αρνηθώ σε κάποιον , εάν μου ζητήσει να κάνει μία αναδημοσίευση..

      Διαγραφή
  8. Δυστυχως δεν μπορω να δω γιατι δεν εχω facebook. Δεν πειραζει ετσι και αλλιως δεν εχω copyright. ;-) Να σαι καλα παντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εννοουσα της voulaki μερος του κειμενου της πως το ειδα αλλου με αλλο ονομα προσφατα ..οχι απο τα δικα σου λογια ευτυχως δλδ ..να σαι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χαχαχαχα!!!! Σορυ Κατερίνα. Μου ήρθε ειδοποίηση στο Mail μου και δεν καταλαβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε σχόλιο είναι καλοδεχούμενο, μόνο θα παρακαλούσα, να υπογράφετε με ένα μικρό όνομα, ως πρόσωπα. Νοιώθω λίγο άβολα να απαντώ στον ''Ανώνυμο''... ;-)